STUDIEAANBOD ASO-AFDELINGEN

Wij bieden volgende richtingen aan:
SPORTWETENSCHAPPEN
WETENSCHAPPEN(-WISKUNDE)
ECONOMIE-WISKUNDE
ECONOMIE-MODERNE TALEN

DOELSTELLING ASO-AFDELINGEN
We willen onze ASO-leerlingen optimaal voorbereiden op het hoger onderwijs door het bevorderen van algemene studievaardigheden en attitudes zoals het verwerken van grotere leerstofonderdelen, het efficiënt plannen van studieactiviteiten, de reflectie op de eigen aanpak, de houding van levenslang leren, het probleemoplossend denken, het kritisch beoordelen…

PROFIEL VAN EEN ASO-LEERLING
Je hebt aanleg voor theoretische vakken en bent leergierig. Je bent onderzoekend ingesteld en 
abstract denken vind je wel leuk. Je kan zelfstandig werken en hebt zin voor initiatief. Daarnaast ben je bereid om ook thuis heel wat inspanningen te leveren om de leerstof te verwerken.

ASO EN SPORT EEN UNIEKE COMBINATIE
Sportwetenschappen (SPWE) is een sterke ASO-richting, waar veel wetenschappen en wiskunde worden gecombineerd met sport (5 tot 6 uur). Een gezonde geest in een gezond lichaam. SPWE is bedoeld voor sportieve leerlingen met wetenschappelijke en wiskundige aanleg en in staat zijn grote hoeveelheden leerstof te verwerken.

SPORTACCOMODATIE
Onze sportactiviteiten vinden plaats in onze school en in de nabije omgeving. Het zwembad van Merksem is vlakbij, evenals de atletiekpiste ‘De Rode Loop’. Het aangrenzende park Bouckenborg beschikt over verschillende buitenterreinen waar balsporten en atletieksporten zoals speerwerpen, voetbal en kogelstoten plaatsvinden.
Daarnaast beschikt onze school over een omnisporthal van 2400 m², een danszaal en een turnzaal uitsluitend ingericht voor toestelturnen.

SPORTAANBOD SPWE
tweede graad                                                derde graad

3 en 4 SPWE                     5 SPWE                           6 SPWE
1u atletiek                          1u atletiek                        1u atletiek
1u zwemmen                    1u zwemmen                  1u zwemmen
1u balsporten                   1u balsporten                 1u balsporten
1u dans                                1u dans                              1u dans
1u toestelturnen             2u toestelturnen          1u toestelturnen
1u speltechnieken

Het logische vervolg op deze richting is universitair of hoger onderwijs.

KEUZEMODULES IN DE DERDE GRAAD ASO
Onze school biedt aan de leerlingen van de derde graad ASO een aantal keuzemodules aan. Deze keuzemodules bedragen twee of drie uur per week Met deze keuzemodules willen wij meer inspelen op de interesses van de leerlingen met het oog op hun professionele toekomst.
Bij een aantal modules kan bovendien een extra certificaat behaald worden, zoals een diploma bedrijfsbeheer of een EHBO-brevet.

Wij bieden de keuze uit de volgende modules:
• BIOMEDISCHE EN TOEGEPASTE WETENSCHAPPEN
• BEDRIJFSMANAGEMENT
• TAAL EN CULTUUR

STEEDS VERDER OP ZOEK

Onze leerlingen krijgen de kans om op verschillende manieren de wereld rondom zich te verkennen. Er worden heel wat (dag)uitstappen, sportactiviteiten en culturele activiteiten georganiseerd. Een greep uit het gevarieerde aanbod:

De bosklassen voor onze eerstejaars zijn een traditie op onze school. Eind oktober trekken deze leerlingen er vier dagen op uit naar Heer-sur-Meuse. Daar nemen ze deel aan een gevarieerd aanbod van leer-, spel- en culturele activiteiten. De voornaamste doelstellingen van deze meerdaagse zijn het versterken van een positieve groepsdynamiek en het ontdekken van interesses en talenten.

De tweedejaars maken meerdere daguitstappen naar Antwerpen en leren de stad op verschillende manieren kennen. Ze bezoeken de haven en maken daar kennis met zeer uiteenlopende beroepen. Op de andere dagen kunnen de leerlingen uit verschillende activiteiten kiezen op basis van hun interesses.

In het kader van de lessen Frans bezoeken zij een Waalse stad. Zij worden verdeeld in kleine groepjes en gaan op stap met een Franstalige begeleider die hen uitdaagt om Frans te spreken.

Op woensdagmiddag kunnen de leerlingen van de eerste graad deelnemen aan verschillende sportdisciplines zoals voetbal, basketbal, hockey, badminton en airtrack. Ook tijdens de speeltijden mogen de leerlingen zich sportief uitleven. Tijdens de middagpauze worden spelactiviteiten aangeboden door de leerlingen van het zesde jaar Lichamelijke Opvoeding en Sport. Voor hen is dit een praktijkopdracht.

Voor de derdejaars ASO staat er een meerdaagse taalstage op het programma.
De leerlingen van 4ASO gaan voor enkele dagen naar Parijs. Ze verblijven in groepjes van twee of drie in een gastgezin en worden zo uitgedaagd om hun beste Frans boven te halen.
De leerlingen van 5ASO gaan op meerdaagse naar La Roche, samen met leerlingen uit het buitengewoon onderwijs. Het programma omvat een excursie aardrijkskunde, afgewisseld met culturele en sportieve activiteiten zoals een vlottentocht en run-bike-run.
Voor ze afzwaaien op onze school trekken onze zesdejaars ASO nog vijf dagen naar Londen. Intense dagen zijn het, waarin de leerlingen genieten van alles wat deze wereldstad te bieden heeft.

Op school worden regelmatig projecten georganiseerd rond milieu, burgerzin, democratie, gezondheid, verkeersveiligheid… Onze leerlingen werken bijvoorbeeld op een creatieve manier rond gedichtendag en met Schrijf-ze-VRIJdag wordt er aandacht besteed aan maatschappelijke thema’s. Ook een bezoek aan het theater of een uitstap naar een museum of tentoonstelling staan op het programma.

In Sint-Eduardus vinden we sociale projecten een absolute meerwaarde. We brengen onze leerlingen in contact met G-sport en seniorensport. Onze zesdejaars organiseren een sportdag voor leerlingen van de lagere school en het buitengewoon onderwijs. De leerlingen van 5ASO gaan op inleefstage. Zij worden een dag individueel ondergedompeld in de dagelijkse bedrijvigheid van een instelling met kinderen of volwassenen met zorgnoden. Deze inleefstage wordt afgesloten met een dag nabespreking en bezinning met de klas.