STUDIEAANBOD TSO-AFDELINGEN

UNIEK IN DE RUIME REGIO BINNEN HET KATHOLIEKE ONDERWIJS

LO & Sport is een sterke technische richting die, naast een uitgebreid sportpakket (9 of 10 uur), een algemene vorming op niveau biedt die voorbereidt op heel wat verdere studies.

Deze studie is een doorstromingsrichting. Ze bereidt je voor op beroepen als leraar kleuter- of lager onderwijs, (sport)leraar secundair onderwijs, verschillende wetenschappelijke, paramedische, orthopedische beroepen (bv. verpleegkundige, kinesist, bandagist, orthopedisch schoenmaker) en veiligheidsberoepen (bv. politieman, brandweerman, bewakings- of veiligheidsagent).

SPORTACCOMODATIE
Onze sportactiviteiten vinden plaats in onze school en in de nabije omgeving. Het zwembad van Merksem is vlakbij, evenals de atletiekpiste ‘De Rode Loop’. Het aangrenzende park Bouckenborg beschikt over verschillende buitenterreinen waar balsporten en atletieksporten zoals speerwerpen, voetbal en kogelstoten plaatsvinden.
Daarnaast beschikt onze school over een omnisporthal van 2400 m², een danszaal en een turnzaal uitsluitend ingericht voor toestelturnen.

SPORTAANBOD
tweede graad                                                                             derde graad
1u atletiek                                                                                     2u atletiek
2u toestelturnen                                                                       1u toestelturnen
1u zwemmen                                                                               1u zwemmen
1u dans en ritmische expressie                                         1u dans
4u balsporten **                                                                        2u balsporten **
1u basis LO                                                                                  2u speltechnieken

** balsporten: volley, basket, handbal, voetbal

GESCHIKTHEIDSPROEF

Nieuwe leerlingen in het 4de of 5de jaar zullen een verplichte geschiktheidsproef afleggen.
In deze proef wordt de beweeglijkheid en de lichamelijke vorm van de leerlingen getest. De voorwaarden zullen bij de voorlopige inschrijving meegedeeld worden.

GEÏNTEGREERDE PROEF/GIP

In de derde graad van de richting LO & Sport maken de leerlingen een geïntegreerde proef. Dit is een vakoverschrijdend project waar vaardigheden en attitudes uit verschillende vakken samenvloeien. Op het einde van het jaar is er een mondelinge verdediging voor een jury in het Nederlands, Frans en Engels.

In het vijfde jaar behalen de leerlingen via de vakken psychologische aspecten, trainingsleer en LOMA (LO & maatschappijleer) de algemene module van het diploma initiator. Dit kan dankzij de samenwerking met de Vlaamse trainersschool (VTS en Sport Vlaanderen).  

In het zesde jaar maken de leerlingen voor hun GIP een keuze uit:

  • sportraad: de leerlingen leren sportevenementen organiseren en begeleiden. Dit doen ze voor medeleerlingen en andere doelgroepen, zoals senioren, andersvaliden… Deze vinden plaats op woensdagnamiddag of tijdens de lesuren.
  • cursus initiator voor een zelfgekozen sport OF het hoger reddersdiploma OF de cursus ‘Dringend Geneeskundige Hulp’. De leerlingen werken buiten de schooluren aan het behalen van dit diploma. Studenten die voor een VTS-cursus kiezen, werken de drie overblijvende modules af in het specifieke gedeelte van hun sporttak.
  • minionderneming: onder begeleiding van een leerkracht kruipen de leerlingen in de huid van de ondernemer. Ze kiezen of maken zelf hun eigen product of dienst en beheren daarna hun minionderneming volgens de regels van de kunst: ze zoeken naar startkapitaal, voeren een marktonderzoek uit, stellen het ondernemingsplan op, organiseren verkoopmomenten, houden aandeelhoudersvergaderingen, beheren de boekhouding…

STEEDS VERDER OP ZOEK

Onze leerlingen krijgen de kans om op verschillende manieren de wereld rondom zich te verkennen. Er worden heel wat (dag)uitstappen, sportactiviteiten en culturele activiteiten georganiseerd. Een greep uit het gevarieerde aanbod:

De leerlingen van het derde jaar LO & Sport gaan voor enkele dagen op omnisportstage in Tongerlo. Naast teambuilding biedt de stage een brede waaier aan sportactiviteiten.

De vierdejaars LO & Sport leven zich uit in de Ardèche in een avontuurlijke meerdaagse met o.a. rotsklimmen, speleologie, mountainbike en kajakken.

Zeilen, surfen, vliegeren, kitesurfen, zwemmen… Na de vijfdaagse watersportstage zijn onze vijfdejaars LO & Sport volleerde waterratten. 

De leerlingen van het zesde jaar LO & Sport leven zich uit op de besneeuwde hellingen in Oostenrijk. Skiën en snowboarden vormen de belangrijkste dagactiviteiten.

Op school worden regelmatig projecten georganiseerd rond milieu, burgerzin, democratie, gezondheid, verkeersveiligheid… Onze leerlingen werken bijvoorbeeld op een creatieve manier rond gedichtendag en met Schrijf-ze-VRIJdag wordt er aandacht besteed aan maatschappelijke thema’s. Ook een bezoek aan het theater of een uitstap naar een museum of tentoonstelling staan op het programma.

In Sint-Eduardus vinden we sociale projecten een absolute meerwaarde. We brengen onze leerlingen in contact met G-sport en seniorensport. Onze zesdejaars organiseren een sportdag voor leerlingen van de lagere school en het buitengewoon onderwijs.